dinsdag 25 december 2007

Wie ben ik

Joana Serrado studeerde Filosofie en Nederlands aan de Universiteit van Coimbra en Middeleeuwse Filosofie aan de Universiteit van Porto, waar ze in 2005 afstudeerde met een masterthesis over de middeleeuwse Vlaamse mystica Hadewijch. Momenteel werkt ze aan de Universiteit van Groningen aan een theologisch proefschrift over de Portugese mystica Joana de Jesus. In het kader van haar onderzoek doet ze research in Portugal en bezocht ze congressen in Tucson (Arizona) en Palermo, waar ze lezingen gaf (zie beknopt cv hierna).
Ze schrijft gedichten sinds haar lagere-schooltijd, won diverse prijzen en publiceerde poëzie en columns in diverse kranten in Portugal en Madeira. Recentelijk, in 2006, werd haar gedicht ‘Os Estatutos do Amor’ (De statuten van de liefde) bekroond met de eerste prijs in de poëziewedstrijd ‘Concurso de Poesia Agostinho Gomes’. In hetzelfde jaar stuurde ze haar eerste bundel, Tratado de Botânica (Verhandeling over Botanie), in voor de Prémio Daniel Faria. De bundel kreeg een eervolle vermelding en werd nog in 2006 uitgegeven door de aan de prijs verbonden uitgeverij Quasi – een van de meest gereputeerde poëzieuitgevers in Portugal. Het debuut werd goed ontvangen (o.m. met een interview in Jornal de Letras van 26 augustus 2006): Een criticus schreef: ‘Het gaat hier niet om een jonge belofte, een goed begin of een ontdekking. Dit is een Tratado in volle bloei. Dankzij een verfijnd woordgevoel, zoals sereen, trefzeker en teder snoeiwerk. Dat is alles wat gezegd moet worden.’ (Francisco Bairrão op zijn poëzieblog Límpida Medida, 14-09-2007). Tratado de Botânica is in wezen één gedicht dat de vorm heeft van een wetenschappelijke verhandeling en ontstond in de tijd waarin de dichteres werkte aan haar masterthesis. Inmiddels is er meer werk in voorbereiding.

In de Gemeentebibliotheek van São João da Madeira vond op 14 september 2007 een presentatievan Tratado de Botânica plaats samen met op de bundel geïnspireerd werk van de fotograaf Fábio Lopes en een voordracht van de vormgeefster Menina Limão. De laatste exposeert momenteel grafisch werk, waaronder een gedicht van Joana Serrado, in de galerie Mercado Negro in Aveiro. Op een blog van de dichteres (www.tratadodebotanica.blogspot.com) zijn, naast andere teksten, met foto’s geïllustreerde fragmenten uit de bundel te zien.
In 2006 diende Joana Serrado het filmproject ‘Voices. Visions’ (zie projectbeschrijving in bijlage) in voor ‘Een kunstzinnig idee’ (Universiteit Groningen). Het kreeg een eervolle vermelding en aan de realisatie ervan wordt inmiddels gewerkt – met een ander tijdschema.
Nu heeft ze Hendrik de Vries Stipendium 2008 met een tweetalig project gewonnen.

Geen opmerkingen: